Сафонов Т. Л. Документы 1 - 1 из 1
Авторы:
Количество страниц: 6 с.
В статье представлены расчет уровня самообеспечения овощами в Республике Саха (Якутия) в соответствии с рациональными нормами потребления основных продуктов питания, отвечающим требованиям здорового питания. С точки зрения рационального здорового питания уровень самообеспечения овощами и продовольственными бахчевыми культурами в Якутии не может составлять около 38 %. Рассчитаны коэффициенты увеличения личного потребления до нормального уровня, как обратного индексу рационального потребления показателя, в расчете уровня самообеспечения вместо показателя личного потребления были использованы нормативные значения потребления. В соответствии с принципами действующей Доктрины продовольственной безопасности предлагается использовать коэффициент самообеспеченности, выражающийся как соотношение фактического уровня производства продовольствия с необходимым объемом пищевых продуктов, рассчитанным в соответствии с рациональными нормами потребления продуктов питания; выполнять сравнение фактического объема пищевых продуктов, произведенных на территории страны, с нормативной потребностью при оценке самообеспеченности населения страны продовольствием. Уровень самообеспечения овощами и продовольственными бахчевыми культурами в Республике Саха (Якутия) по принципам здорового питания будет составлять около 19 %. Также представлены некоторые элементы исследования по Агропоясу Якутской городской агломерации.
The article presents the calculation of the level of self-sufficiency in vegetables in the Republic of Sakha (Yakutia) in accordance with rational norms of consumption of basic foodstuffs that meet the requirements of a healthy diet. From the point of view of a rational healthy diet, the level of self-sufficiency in vegetables and melon crops in Yakutia cannot be about 38%. The coefficients of increasing personal consumption to a normal level were calculated, as the inverse of the index of rational consumption of the indicator, in calculating the level of self-sufficiency, normative consumption values were used instead of the indicator of personal consumption. In accordance with the principles of the current Food Security Doctrine, it is proposed to use the self-sufficiency coefficient, expressed as the ratio of the actual level of food production to the required volume of food products calculated in accordance with rational norms of food consumption; perform a comparison of the actual volume of food products produced in the country with the regulatory need when assessing the self-sufficiency of the country's population with food. The level of self-sufficiency in vegetables and food melons in the Republic of Sakha (Yakutia) according to the principles of healthy nutrition will be about 19%. Some elements of the research on the Agroforestry of the Yakut urban agglomeration are also presented.
The article presents the calculation of the level of self-sufficiency in vegetables in the Republic of Sakha (Yakutia) in accordance with rational norms of consumption of basic foodstuffs that meet the requirements of a healthy diet. From the point of view of a rational healthy diet, the level of self-sufficiency in vegetables and melon crops in Yakutia cannot be about 38%. The coefficients of increasing personal consumption to a normal level were calculated, as the inverse of the index of rational consumption of the indicator, in calculating the level of self-sufficiency, normative consumption values were used instead of the indicator of personal consumption. In accordance with the principles of the current Food Security Doctrine, it is proposed to use the self-sufficiency coefficient, expressed as the ratio of the actual level of food production to the required volume of food products calculated in accordance with rational norms of food consumption; perform a comparison of the actual volume of food products produced in the country with the regulatory need when assessing the self-sufficiency of the country's population with food. The level of self-sufficiency in vegetables and food melons in the Republic of Sakha (Yakutia) according to the principles of healthy nutrition will be about 19%. Some elements of the research on the Agroforestry of the Yakut urban agglomeration are also presented.
Сафонов, Т. Л.
Производство и потребление картофеля, овощей и продовольственных бахчевых культур в Республике Саха (Якутия) и агропоясе якутской городской агломерации / Сафонов Т. Л., Егорова И. К. ; ФГБОУ ВО "Арктический государственный агротехнологический университет", Экономический факультет // Чугуновские агрочтения : сборник научных статей по материалам XVI Всероссийской научно-практической конференции агротехнологической направленности "Чугуновские агрочтения", посвященной 300-летию Российской академии наук, 3-4 апреля 2024 г., г. Якутск. - Якутск : Издательский дом СВФУ, 2024. - С. 195-200.