Место работы автора, адрес/электронная почта: Арктический государственный агротехгологический университет ; 677010, г. Якутск, ш. Сергеляхское 3 км., 3 ; https://agatu.ru/
Ученая степень, ученое звание: д-р с.-х. наук
Область научных интересов: Нутрициология, пищевая биотехнология, качество и безопасность пищевых продуктов и биологических препаратов препаратов, переработка и хранение продукции
ID Автора: SPIN-код: 4898-4520, РИНЦ AuthorID: 248925
Количество страниц: 10 с.
The present scientific article analyzes the diet of young people in Yakutia, taking into account the significance of fish products in their diet. The study was based on a survey of 760 students, which allowed identifying the frequency of fish consumption and preferences in their selection. Biochemical analysis of fish was conducted, and the results were compared with the physiological requirements norms of the population of the Russian Federation. It was found that fishery natural raw materials have high nutritional value, confirming their importance in the diet. The obtained data can be used for the development of recipes for fish culinary products, considering consumer preferences and the needs of the population of Yakutia.
Готовцева, З. И. Предпочтения и частота потребления рыбных блюд среди молодежи: аналитический обзор / З. Н. Готовцева, К. М. Степанов ; Арктический государственный агротехнологический университет // Вестник АГАТУ. - 2024. - N 2 (14). - C. 17-26.
Ответственность: Олесова Любовь Дыгыновна (Составитель), Романова Анна Николаевна (Составитель), Кривошапкина Зоя Николаевна (Составитель), Гольдерова Айталина Семеновна (Составитель), Охлопкова Елена Дмитриевна (Составитель), Семенова Евгения Ивановна (Составитель), Константинова Лена Ивановна (Составитель), Яковлева Александра Ивановна (Составитель), Ефремова Светлана Дмитриевна (Составитель), Григорьева Анастасия Анатольевна (Составитель), Степанов Константин Максимович (Составитель), Алексеев Рево Захарович (Составитель), Захарова Федора Апполоновна, Ефремова Аграфена Владимировна (Составитель), Николаев Вячеслав Михайлович (Составитель), Романова Анна Николаевна (Редактор), Миронова Галина Егоровна (Редактор), Шаройко Владимир Владимирович (Автор обозрения, рецензии), Петрова Пальмира Георгиевна (Автор обозрения, рецензии)
Издательство: Принт
Год выпуска: 2019
Количество страниц: 244 с.
Состояние биохимических и иммунологических показателей у населения Республики Саха (Якутия) = State of biochemical and immunological indicators in the population of the Sakha Republic (Yakutia) : [монография] / Министерство науки и высшего образования Российской Федерации, Федеральное государственное бюджетное научное учреждение Якутский научный центр комплексных медицинских проблем (ЯНЦ КМП) ; [авторы-составители: Л. Д. Олесова, З. Н. Кривошапкина, А. С. Гольдерова и др. ; редакторы: А. Н. Романова, Г. Е. Миронова ; рецензенты: В. В. Шаройко, П. Г. Петрова]. - Якутск : Принт, 2019. - 239 с. - ISBN: 978-5-9631-0782-9
Количество страниц: 9 с.
Степанов, К. М. Региональный аспект импортозамещения агропищевого сектора Республики Саха (Якутия) / К. М. Степанов, П. А. Гоголева, А. А. Сидоров ; Арктический государственный агротехнологический университет // Вестник АГАТУ. - 2022. - N 2 (6). - C. 23-31.
Количество страниц: 4 с.
Степанов, К. М. Идентификация и основные биологические свойства молочнокислых бактерий / К. М. Степанов // Вестник КрасГАУ. – 2009, N 9 (36). – С. 158-161.
Количество страниц: 4 с.
Степанов, К. М. Усовершенствование технологии производства национальных кисломолочных продуктов / К. М. Степанов, В. Т. Васильева // Вестник КрасГАУ. – 2009, N 9 (36). – С. 154-157.
Ответственность: Бочкарев Иннокентий Ильич (Автор обозрения, рецензии), Журавская Алла Николаевна (Автор обозрения, рецензии)
Издательство: Евроазиатская научно-промышленная палата
Год выпуска: 2019
Количество страниц: 102 с.
Воздействие антропогенных факторов на основные виды цестод рыб среднего течения реки Лены: монография: учебное пособие для студентов и аспирантов высших учебных заведений, обучающихся по специальностям: 03.02.08 - "Экология (по отраслям)", 03.02.11 - "Паразитология" / Т. А. Платонов, Н. В. Кузьмина, К. М. Степанов, А. Н. Нюкканов; рецензенты: И. И. Бочкарев, А. Н. Журавская; Министерство сельского хозяйства Российской Федерации, Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Якутская государственная сельскохозяйственная академия". – Москва: Евроазиатская научно-промышленная палата, 2019. – 97, [1] с. – ISBN 978-5-6042079-9-4
DOI: DOI 10.17513/np.361
Количество страниц: 6 с.
Распространенность гепатита Е на северо-восточной части России (на примере Республики Саха (Якутия)) / С. И. Семенов, С. Н. Кузин, М. М. Писарева [и др.] ; Северо-Восточный федеральный университет им. М. К. Аммосова, Московский областной научно-исследовательский клинический институт им. М. Ф. Владимирского, Научно-исследовательский институт гриппа, Якутский научный центр комплексных медицинских проблем, Якутская государственная сельскохозяйственная академия // Евразийскийсоюз ученых. – 2019. – Ч. 1, N 8 (65). – С. 54-59. – DOI: 10.31618/ESU.2413-9335.2019.1.65.259
DOI: 10.31618/ESU.2413-9335.2019.1.65.259
Количество страниц: 10 с.
Организация питания детей и подростков на региональном уровне / Лебедева У. М., //Вопросы питания. - 2018.-Т. 83, N 6-С. 48-56
Количество страниц: 4 с.
Preserving and improving health of the population in severe climatic and geographical conditions of the North is a priority strategic task of the executive power, medical science, practical health care and innovative development of the region; and providing with high-quality food is a matter of ensuring the national security and increasing the living standards of the population. Meanwhile, insufficient skills of a healthy lifestyle and food culture, as well worse food products have become the main problem requiring special attention when enhancing health and introducing the healthy food policy in the republic. The purpose of this study is an assessment of the actual nutrition and dietary habits in the population of Yakutia.The article presents the results of assessing the actual nutrition of the population in different medico-economic zones of the republic (industrial, agricultural, Arctic) with the frequency analysis of food consumption. The survey covered 6,760 adults and 3,760 children. The basic parameters and components of actual nutrition and eating habits are determined by standardized methods of evaluatingthe frequency of consumption and daily reproduction of food. The survey established insufficient consumption of such food products as milk, fish and meat, including localproducts and traditional dishes. The data obtained serve as a medical-biological justification for searching the ways of optimizing nutrition of the population, creatingspecialized products with a functional purpose and preventingthe states and diseases connected with malnutrition. They also define the innovative development of the republic in the sphere of biotechnologies for producing specialized foods for various groups of the population. The results of studying the chemical composition most-used wildedible plants of Yakutia are given. Currently, the results of these studies form a fundamental scientific base for development of conceptual documents, regulatory legal acts, educational and methodical complexes in the field of optimizing food patterns, providing food products and forming skills aimed at improved food culture in the population of Yakutia
Актуальные вопросы культуры питания населения Якутии: современное состояние, проблемы и перспективы развития / У. М. Лебедева, К. М. Степанов, А. М. Лебедева [и другие] // Вестник Северо-Восточного федерального университета им. М. К. Аммосова. Серия: Медицинские науки.— 2017. — N 4 (09). — С. 55-58.